Κατηγορία: <span>Αρθρογραφία</span>

Εφηβεία και οικογενειακά τραπέζια.

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου

Έχουμε μπει για τα καλά στο εορταστικό κλίμα. Ένα κλίμα που εμπεριέχει λίγη παραπάνω κοινωνικότητα όσο επιλεκτικός κι αν είναι κανείς στο πού θα πάει και τι θα κάνει αυτές τις μέρες. Όλο και κάποιες παραπάνω προσκλήσεις και ευκαιρίες για συναντήσεις θα προκύψουν όπου θα «πρέπει» να παρευρεθεί η οικογένεια. Κι όταν η οικογένεια έχει παιδί ή παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας τα πράγματα είναι απλά. Τα παιδιά ακολουθούν αδιαμαρτύρητα το πρόγραμμα. Μπορεί ο γονιός να «κυνηγά» όλη την ώρα το 3χρονο παιδάκι του, που βρίσκει χαριτωμένο παιχνίδι π.χ. να ξεστολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι όμως δεδομένο ότι αυτό θα ακολουθήσει την απόφαση του γονιού.

Συνεχίστε το διάβασμα

Όταν η προσαρμογή στη φοιτητική ζωή δεν προχωρά ομαλά

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου

Κάθε αλλαγή στον κύκλο της ζωή μας συνοδεύεται από συναισθήματα, συχνά αντιφατικά μεταξύ τους. Κάθε αλλαγή όσο επιθυμητή κι αν είναι συνοδεύεται από stress. Η προσαρμογή σε κάθε καινούργια φάση, δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση και δεν προχωρά πάντα ομαλά.

Συνεχίστε το διάβασμα

Όταν το «πήραμε βαθμούς» εξελίσσεται στο «περάσαμε στο Πανεπιστήμιο»! (σκέψεις μιας ψυχολόγου)

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου

Όταν πριν από πολλά χρόνια ξεκινώντας τη συνεργασία μου με κέντρα προσχολικής αγωγής άκουγα από τους γονείς να χρησιμοποιούν φράσεις στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο όπως: “εμάς δεν μας αρέσει το μπρόκολο” ή “φοβόμαστε την τσουλήθρα”, προσπαθούσα να εξηγήσω στους γονείς και κυρίως στις μαμάδες, πόσο σημαντικό είναι όταν το παιδάκι μας μεγαλώνει (τα παιδάκια τους ήταν 4 και 5 ετών)  να το αντιμετωπίζουμε σαν ξέχωρη μοναδική προσωπικότητα κι όχι προέκτασή μας ή κομμάτι μας!

Συνεχίστε το διάβασμα

Έφηβοι, γονείς και σύνδρομο «άδειας φωλιάς».

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου

Ο όρος «σύνδρομο της άδειας φωλιάς», έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται συχνά οι γονείς που τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι και ξεκινούν το «πέταγμά» τους μακριά από τη «φωλιά» της οικογένειας. Για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου και θα φύγουν στο τέλος του καλοκαιριού για να χαράξουν τη δική τους πορεία στη ζωή είτε ως φοιτητές, είτε για να εργαστούν, ένας καινούργιος κύκλος ζωής αρχίζει με πολλά, συχνά έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα και για τις δύο πλευρές.

Συνεχίστε το διάβασμα

Διαζύγιο και παιδιά στην εφηβεία. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις αντιδράσεις των εφήβων;

Γράφει στο efiveia.gr  η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη φάση της οικογένειας και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλα τα μέλη στα καινούργια δεδομένα. Οι έφηβοι αν και γνωστικά μπορούν να κατανοήσουν τις αιτίες που οδήγησαν στο διαζύγιο των γονιών τους, το διαζύγιο καθαυτό είναι τραυματικό γεγονός γιατί συμβαίνει σε μια περίοδο μεγάλων βιολογικών και ψυχολογικών αλλαγών. Έχουν ανάγκη τη σταθερότητα για να προχωρήσουν στην ενηλικίωση ομαλά και στη φάση του διαζυγίου αισθάνονται ότι χάνουν μια σημαντική σταθερά τους.

Συνεχίστε το διάβασμα